Zwangerschap en een glutenvrij dieet 0

Zwangerschap en een glutenvrij dieet

Voor iedere zwangere vrouw zijn rust en gezonde voeding belangrijk. Maar als je coeliakie hebt, brengt het een extra uitdaging met zich mee om er een gezond eetpatroon op na te houden. Het roept logischerwijs ook veel vragen op. Kan het je zwangerschap bijvoorbeeld beïnvloeden als je een glutenvrij dieet volgt? Kan het kwaad als je per ongeluk toch gluten binnenkrijgt? Is het schadelijk voor je ongeboren kindje? In dit artikel geven we je een antwoord op deze vragen en voorzien we je van tips over glutenvrije producten die geschikt zijn voor een glutenvrij dieet tijdens je zwangerschap.

Onverdraagzaam voor gluten

Om te beginnen, leggen we uit wat coeliakie is. Dit is een onverdraagzaamheid voor gluten. Daarom wordt coeliakie ook wel glutenintolerantie genoemd. Gluten zijn stoffen die zich in bepaalde soorten graan bevinden die worden verwerkt in onder andere: pasta, brood en koek. Maar ook in producten die je er misschien niet direct mee in verband zou brengen, worden vaak gluten verwerkt. Je kunt hierbij denken aan sauzen, soepen, drop en vla. Wanneer een persoon met coeliakie voedsel met gluten eet, brengt dit een beschadiging aan het slijmvlies van de dunne darm teweeg. Voedingsstoffen worden niet goed opgenomen, omdat de dunne darm zijn werk dan niet goed kan doen. Met als gevolg dat er tekorten ontstaan aan bijvoorbeeld: vitamines, mineralen, calcium en ijzer. Dit veroorzaakt allerlei klachten. Er wordt geschat dat één op de honderd mensen coeliakie heeft. Maar vaak weten zij zelf niet dat ze glutenintolerant zijn. Heb jij de diagnose coeliakie nog niet gekregen en ben je in verwachting? Dan kun je onbewust niet lekker in je vel zitten, je ziek voelen en stress ervaren. Raadpleeg in dit geval de verloskundige of de gynaecoloog, want dergelijke factoren kunnen van invloed zijn op je zwangerschap en het welzijn van het ongeboren kindje.

Glutenvrije maaltijden

Gelukkig zijn er voor iedere maaltijd van de dag smaakvolle glutenvrije producten te verkrijgen, geschikt voor een glutenvrij ontbijt, een verantwoorde lunch en een gezonde avondmaaltijd. Toen we bij Altijd Vrouwen op onderzoek gingen, ontdekten we de webshop van Glutenvrij Le Poole. In deze zeer complete online winkel vind je onder het gevarieerde aanbod volop keuze uit crackers, beschuit en knäckebröd. Voor het ontbijt zijn er onder andere glutenvrije ontbijtgranen, muesli en cornflakes. Maar je wilt heel begrijpelijk, natuurlijk ook vers brood eten. Als je coeliakie hebt, is dit niet bepaald een vanzelfsprekendheid. Maar ook op het gebied van glutenvrij brood biedt Glutenvrij Le Poole uitkomst. Zo vind je er: bruin en wit brood, meerzaden brood, rozijnenbrood, woestijnbrood en rimboebrood. Elke donderdag worden de broden vers verzonden. Die zijn allemaal vrij van gluten. Maar ze zitten wel boordevol goede bouwstoffen die de groei van je baby ten goede komen en in lijn zijn met de Schijf van Vijf.

Belangrijke bouwstoffen

Het is voor iedere vrouw belangrijk om tijdens de zwangerschap gezond en gevarieerd te eten volgens deze visuele voorstelling van de richtlijnen van een gezond eetpatroon. Op die manier krijgen moeder en kind voldoende van de juiste voedingsstoffen zoals koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines en mineralen binnen. Daarom is het goed om af te wisselen met ei, peulvruchten, vis en vlees en veel te variëren met groente en fruit. Je hebt voldoende ijzer nodig om de kans op bloedarmoede te verkleinen. Je krijgt hiervan genoeg binnen door vlees of een vegetarisch alternatief met toegevoegd ijzer te eten. Maar ook volkorenproducten zoals volkorenpasta en volkorenbrood zitten boordevol met deze belangrijke bouwstof. De glutenvrije producten van Le Poole bieden een goed alternatief voor de voeding uit het granenvak van de Schijf van Vijf.

Gezonde baby

Misschien vraag je je af of een glutenvrij dieet schadelijk is voor je baby. Als je ervoor zorgt dat je binnen je glutenvrije dieet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, is er niets aan de hand. Je hebt dus net zoveel kans op een gezonde baby als ieder ander. Hoe zeer je ook je best doet en oplet, toch kun je soms per ongeluk gluten binnenkrijgen. Hoewel dit natuurlijk heel vervelend is, hoef je je absoluut geen zorgen te maken over je kindje. Want voor hem of haar is dit niet schadelijk. Wel kan het zo zijn dat je zelf klachten krijgt. Als het einde van je zwangerschap nadert, is het daarom aan te raden om de kraamhulp en het ziekenhuis op de hoogte te stellen van je glutenvrije dieet. Want die hebben niet altijd ervaring met coeliakie. Neem van tevoren contact op met de diëtist van het ziekenhuis om de opties te bespreken, als je bevalling daar staat gepland. De verpleegkundigen en de kraamhulp kunnen dan glutenvrije maaltijden voorbereiden.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *