
Boerenkool hoort bij de Hollandse keuken. Dat betekent echter niet dat iedereen deze schotel ook precies op dezelfde manier maakt. Het ene boerenkool recept is het andere niet. Dat is eigenlijk ook wel fijn, want dat biedt dus ook mogelijkheden. Je kunt de boerenkool nog veel lekkerder eten dan je tot nu toe gedaan had. Met de volgende tips voor recepten maak je het alleen maar lekkerder. Dat maakt het de moeite waard om zelf ook eens het nodige in de keuken uit te proberen. Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor iedereen.
Het gebruik van baking soda
Het gebruik van baking soda kan van grote waarde zijn. Misschien niet direct omdat je stamppot er heel anders door gaat smaken, maar vooral voor de uitstraling. De boerenkool blijft er namelijk mooi groen door als je een eetlepel gebruikt wanneer je het kookt. Je denkt misschien dat dit niets uitmaakt, maar je zal merken dat het onbewust ook lekkerder gaat smaken op die manier. Het is trouwens ook goed om te weten dat het ook voor andere groene groente een goede oplossing is. Het werkt eigenlijk altijd. Dit is alvast een eerste goede stap.
Het gebruik van jus
Een gemakkelijke manier om de boerenkool wat meer smaak te geven is door er wat jus over te doen. Het is namelijk relatief gemakkelijk om een goede jus te maken. Wat boter gebruiken om een gesnipperd sjalotje te fruiten en wat knoflook toe te voegen. Maak het wat pittiger met een eetlepel sambal. Dit moet je als geheel lekker laten aanfruiten. Doe er bouillon bij. Om het echt lekker te maken doe je partjes cherrytomaat erbij. Deze jus zal van je stamppot boerenkool een tropische verrassing maken in barre wintertijden. Het is gemakkelijk goed te maken.
Betere aandacht voor de aardappel
Wat veel mensen niet beseffen is dat de aardappel een veel grotere rol in het geheel speelt dan je misschien zou wensen. Het is juist de aardappel die de smaak bepaalt. Daarom is het ook belangrijk om in ieder geval de juiste soort te kiezen. In Nederland kom je dan al snel bij een Opperdoezer uit. Zelfs de echte chefs zijn gek op deze aardappel en gebruiken deze altijd om er stamppotten mee te maken. In de periode tot en met december is deze aardappel goed te krijgen en is hij op zijn best eetbaar.
Een lekkere rookworst
De stamppot wordt gemaakt door de rookworst. Sommige mensen eten hem simpelweg niet zonder. Dan ga je daar natuurlijk ook niet op besparen. Je koopt geen voorverpakte bij de supermarkt. In plaats daarvan ga je naar de slager. Dat is niet het enige. Er zijn ook nog eens verschillende manieren waarop je de worst kunt bereiden. Mocht je nu vegetarisch willen eten dan zijn er gelukkig ook steeds betere alternatieven op de markt. Zelfs de grote fabrikanten weten je inmiddels goede producten te bieden waarmee je de stamppot toch lekker compleet kan maken. Dat is ook waardevol.