We willen er allemaal goed uit zien en ons lichaam zo gezond mogelijk houden. Hiervoor is het belangrijk om over een gezond vetpercentage te beschikken. Maar hoe weet je wat het juiste percentage is voor jouw lichaam? Wat zegt het getal op de weegschaal over jouw vetmassa en wat is het gevaar van een te hoog vetpercentage? Lees snel verder.
Wat is mijn ideale vetpercentage?
Het getal op de weegschaal zegt helemaal niks over jouw vetpercentage. Als je veel sport kan het zijn dat je spiermassa hoger is dan bij de gemiddelde vrouw. Een gezond vetpercentage hangt samen met heel veel factoren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je lichaamssamenstelling verschuift doordat je veel sport. Ook je leeftijd is belangrijk bij het berekenen van een gezond percentage. Wij gaan in dit artikel uit van een gemiddelde volwassen vrouw. Met een simpel rekensommetje bereken je het ideale percentage, dit is zo’n 20 tot 30% van je totale lichaamsgewicht. Bij een vrouw van 70 kilo zou dit dus betekenen dat zij over 14 tot 21 kilo vet mag beschikken. Bij sportscholen is het vaak mogelijk om jouw percentage uit te rekenen en wat er nodig is om op een gezonde vetmassa uit te komen.
Waarom hebben vrouwen meer vetmassa dan mannen?
Over het algemeen hebben vrouwen veel meer vetmassa dan mannen. Zo mag een man gemiddeld 8 tot 17% vetmassa hebben voor een gezond lichaam. Het is biologisch verantwoorder dat vrouwen meer vet opslaan als reserves. Zij moeten immers een zwangerschap kunnen uitdragen om de voortplanting in stand te kunnen houden. Ook de probleemgebieden waar vrouwen het vet op slaan anders dan bij mannen. Vrouwen zien vooral vet terug op hun dijen, heupen, borsten en buik. Een man slaat alles op in zijn bovenlichaam, dat is dan ook de reden dat mannen vaak jaloersmakende benen hebben.
Waarom is een hoog vetpercentage gevaarlijk?
We vinden het vooral belangrijk om lekker in ons vel te zitten en er goed uit te zien. Een hoog vetpercentage kan je een stuk onzekerder maken. Daarnaast kleven er ook nog eens heel wat gezondheidsrisico’s aan een verhoogd percentage. Zo kan je op langer termijn meer risico lopen op hart- en vaatziektes, verhoogd cholesterol, beroertes en depressie.