Vegan voedingssupplementen: wat heb ik nodig? 0

Vegan voedingssupplementen wat heb ik nodig

Vegan voedingssupplementen zijn een uitkomst als je er zeker van wilt zijn dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Maar wat zijn vegan voedingssupplementen? En welke supplementen heb je nodig? Je leest er meer over in deze blog!

Wat zijn vegan voedingssupplementen?

Soms worden in supplementen dierlijke ingrediënten gebruikt, waardoor het niet geschikt is voor veganisten. Onder andere in vitamine D en omega-3 zitten vaak dierlijke ingrediënten. Ook wordt gelatine, dat gemaakt wordt uit huiden en botten van runderen of varkens, soms gebruikt.¹ Vegan voedingssupplementen bevatten daarentegen alleen maar plantaardige ingrediënten, waardoor het wel geschikt is voor een veganistisch eetpatroon.

Waarom vegan voedingssupplementen?

Door het eten van een gevarieerd dieet met voldoende groente, fruit, granen, noten, zaden en peulvruchten krijg je in principe de meeste voedingsstoffen al voldoende binnen. Sommige voedingsstoffen kun je echter alleen (voldoende) binnenkrijgen door het eten van vlees of zuivel. Als veganist consumeer je geen dierlijke producten en daardoor is het lastig om enkele voedingsstoffen binnen te krijgen door middel van voeding. Een vegan voedingssupplement is dan een goede aanvulling op een veganistisch eetpatroon.

Welke supplementen heb ik nodig?

Welke supplementen je als veganist nodig hebt, is afhankelijk van je eetpatroon. Veelgebruikte vegan voedingssupplementen zijn onder andere vitamine B12, vitamine D, omega 3 en eiwitten.

Vitamine B12

Vitamine B12 draagt onder andere bij tot de normale werking van het zenuwstelsel, het immuunsysteem en de vorming van rode bloedcellen.* Vitamine B12 zit in dierlijke producten, zoals melk, vlees, vis en eieren. Ook in enkele plantaardige producten komt het voor, zoals gedroogd zeewier en algen.² Dit is echter een pseudovariant die je lichaam niet goed opneemt.³ Hierdoor is het als veganist lastig om vitamine B12 binnen te krijgen door middel van voeding en wordt aangeraden om vegan voedingssupplementen te gebruiken.

Vitamine D

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Je lichaam kan onder invloed van de zon zelf vitamine D aanmaken. Daarnaast zit het in vette vis en in lagere gehaltes in vlees en eieren. Ook wordt het soms toegevoegd aan margarine, halvarine en andere bak- en braadproducten.⁴ Als je weinig in de zon komt en deze voedingsmiddelen niet eet, kan een tekort ontstaan. Vooral in de wintermaanden kan een vitamine D-supplement een goede aanvulling zijn. Er is namelijk een minimale zonkracht van 4 nodig voor de vitamine D-synthese.⁵ In de maanden mei t/m september is dit geen probleem, maar van oktober t/m april is de zonkracht sterk verminderd. Het is daardoor erg belangrijk om op je vitamine D-inname te letten. Vitamine D draagt namelijk bij tot normale calciumgehalten in het bloed, de instandhouding van normale botten, de normale werking van het immuunsysteem en de normale werking van de spieren.*

Omega 3

Omega 3-vetzuren zitten voornamelijk in vette vissoorten zoals makreel, haring, zalm, sardines en forel. Qua plantaardige producten vind je het in lijnzaadolie, raapzaadolie, sojaolie, walnoten en plantaardige margarines.⁶ Omega 3 kunnen we categoriseren in DHA, EPA en ALA. DHA en EPA dragen onder andere bij tot de instandhouding van de normale bloeddruk.* Daarnaast draagt DHA bij tot de instandhouding van de normale hersenfunctie en de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen.* Deze omega 3-vetzuren vind je voornamelijk in vette vissoorten. ALA is daarentegen de plantaardige variant. Je lichaam moet dit zelf omzetten in DHA en EPA. Echter, je lichaam kan hiervan slechts een klein percentage omzetten in EPA en nog minder in DHA.⁷ Als veganist kunnen vegan voedingssupplementen op basis van algen een uitkomst zijn om toch genoeg omega 3 binnen te krijgen.

Eiwitten

Ook eiwitten worden veel als supplement gebruikt, zowel door sporters als niet-sporters. Eiwitten zitten onder andere in brood, granen, peulvruchten, tofu, tempé, noten, vlees en zuivel. Het is bij plantaardige eiwitten wel essentieel om te letten op een compleet aminozuurprofiel. Je lichaam kan essentiële aminozuren niet zelf aanmaken, waardoor je deze 9 essentiële aminozuren alleen binnen krijgt door middel van voeding. Plantaardige producten bevatten meestal een minder compleet aminozuurprofiel. Hierdoor is het belangrijk om eiwitten uit verschillende bronnen te eten, waardoor je wel alle 9 essentiële aminozuren binnenkrijgt.⁸ Mocht je het idee hebben dat je te weinig eiwitten binnen krijgt door middel van voeding, dan kan een eiwitpoeder een goede aanvulling zijn. Eiwitten dragen namelijk bij tot de instandhouding van normale botten en de instandhouding en groei van de spiermassa.*

Waar koop je vegan voedingssupplementen?

Vegan voedingssupplementen koop je op allerlei plaatsen, zowel online als in de winkel. Je wilt hierbij natuurlijk wel de beste ingrediënten binnenkrijgen. Bij Smoothly vind je al jouw vegan voedingssupplementen, duurzaam & cruelty-free. Alles met zorgvuldig uitgekozen ingrediënten die samenwerken voor het beste resultaat. Benieuwd naar de producten van Smoothly? Bekijk dan snel wat de vegan voedingssupplementen voor jou kunnen betekenen.

*Goedgekeurde gezondheidsclaims

 • Vitamine B12 draagt bij tot de normale werking van het zenuwstelsel
 • Vitamine B12 draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem
 • Vitamine B12 draagt bij tot een normale vorming van rode bloedcellen
 • Vitamine D draagt bij tot normale calciumgehalten in het bloed
 • Vitamine D draagt bij tot de instandhouding van normale botten
 • Vitamine D draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem
 • Vitamine D draagt bij tot een normale werking van de spieren
 • DHA en EPA dragen bij tot de instandhouding van de normale bloeddruk
 • DHA draagt bij tot de instandhouding van de normale hersenfunctie
 • Docosahexaeenzuur (DHA) draagt bij tot de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen
 • Eiwitten dragen bij tot de instandhouding van normale botten
 • Eiwitten dragen bij tot de groei van de spiermassa
 • Eiwitten dragen bij tot de instandhouding van de spiermassa

Referenties:

 1. Informatiecentrum voedingssupplementen & gezondheid. Wat zijn vegan supplementen? (2021, 2 september).
 2. Voedingscentrum. (z.d.). Vitamine B12 (cobalamine).
 3. Watanabe F. (2007). Vitamin B12 sources and bioavailability. Experimental biology and medicine (Maywood, N.J.), 232(10), 1266–1274.
 4. Voedingscentrum (z.d.). Vitamine D.
 5. Vieth, Reinhold. (2016). Vitamin D. University of Toronto. 10.1016/B978-0-12-803678-5.00488-4.
 6. Voedingscentrum (z.d.). Omega 3.
 7. Plourde, M., & Cunnane, S. C. (2007). Extremely limited synthesis of long chain polyunsaturates in adults: implications for their dietary essentiality and use as supplements. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism = Physiologie Appliquee, Nutrition et Metabolisme, 32(4), 619–634.
 8. Voedingscentrum (z.d.). Eiwitten.
Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *