Scheiden? Dit moet je regelen! 0

scheiden wat moet je regelen

Na lange tijd hebben jullie besloten dat scheiden de beste oplossing voor dit moment is. Weken- of misschien wel maandenlang hebben jullie naar mogelijkheden gezocht om deze beslissing te voorkomen. Nu zijn jullie er eindelijk uit en valt er misschien wel een kleine last van je schouders. Het kan ook zijn dat je juist boos en enorm verdrietig bent. Welke emotie ook de overhand voert: als je gaat scheiden kom je voor een hoop praktische beslissingen te staan. Zeker als er ook kinderen in het spel zijn is het belangrijk dat de scheiding zo soepel mogelijk verloopt. In dit artikel geven we je enkele tips en leggen we uit wat je precies moet regelen tijdens een scheiding.

Wie moet je precies inschakelen?

Een echtscheiding kan enkel uitgesproken worden door een rechter. Jullie zijn voor de wet getrouwd en moeten dan ook volgens de wet weer door de rechter ontbonden worden. Voordat een rechter een beslissing kan doen, is het belangrijk om een advocaat of mediator in te schakelen. Let er hierbij op dat je de juiste advocaat inschakelt. Er zijn advocaten die gespecialiseerd zijn in verschillende soorten rechtsgebieden. Het kan ook voorkomen dat ze zich enkel focussen op één specifiek gebied. In dit geval heb je iemand nodig die gespecialiseerd is in Personen- en Familierecht. Laat je informeren welke advocaat deze rol het beste kan vervullen.

Als je er als stel zelf uit wilt komen is een mediator en familieadvocaat al voldoende. Deze zorgen er samen voor dat jullie in overleg uit elkaar gaan en alles netjes wordt geregeld. Als dit niet mogelijk blijkt te zijn (een zogenaamde vechtscheiding), kan je altijd nog gebruik maken van twee aparte advocaten en een rechtszaak. Zo vechten jullie allebei apart voor jullie belangen en doet de rechter uitspraak over het vervolg.

Afspraken maken

Als je gaat scheiden is het belangrijk dat er goede afspraken worden gemaakt. Niet alleen met betrekking tot de financiën en de inboedel, maar ook wat betreft de kinderen. Alle afspraken die worden gemaakt worden vastgelegd in een zogenaamd echtscheidingsconvenant. Dit kan gezien worden als een contract die alle eisen vastlegt en waar beide partijen zich aan moeten houden. Schakel een mediator in om samen met jullie om de tafel te zitten en de afspraken zwart op wit te zetten. Zo voorkom je onnodig geruzie waarbij de kinderen uiteindelijk de dupe worden.

Hoe vertel je het de kinderen?

Een echtscheiding is altijd een enorm vervelende gebeurtenis. Zeker als jullie ook kinderen hebben. Al snel wordt dan de vraag gesteld hoe jullie dit in hemelsnaam gaan vertellen. Hoe vertel je je kinderen dat papa en mama niet meer samen willen wonen? Wij geven enkele tips:

  • Geef aan dat het zeker niet hun fout is: veel kinderen voelen zich schuldig als hun ouders gaan scheiden. Ze zijn bang dat de vele ruzies veroorzaakt werden door problemen die zij veroorzaakt hebben. Het is belangrijk dat je de kinderen duidelijk maakt dat zij geen schuld hebben. Het is niemands schuld.
  • Vertel het samen: hoe boos je je misschien ook voelt; voor je kinderen is het belangrijk dat ze dit nieuws van jullie allebei horen. Ze zijn immers bang dat ze papa en mama niet zo vaak meer zullen zien. Door samen het nieuws te brengen kun je ze hierover gerust stellen. Ook al zijn papa en mama niet meer bij elkaar, wij zijn er wel altijd voor jullie.
Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *