Ben je er pas achter gekomen dat jouw partner is vreemdgegaan? Dacht je altijd dat jullie relatie op rolletjes liep en heb je het gevoel dat je in het ravijn bent gesmeten? Bij overspel binnen een relatie vaar je opeens een crisisperiode in. Wanhoop, jaloezie, woede en verdriet kunnen de overhand spelen. Hoe moet je ooit nog je partner na het vreemdgaan vergeven? Is het mogelijk om jullie relatie weer te herpakken of betekent dit definitief het einde? Is het een verstandige keuze om door te gaan als je partner spijt ervaart? Mijn partner is vreemdgegaan: wat nu?
Hoe vul je de periode na het vreemdgaan in?
Nadat je erachter bent gekomen dat je partner is vreemdgegaan kunnen sommige grote emoties een belangrijke rol spelen. Misschien wil je alsnog verder met deze persoon maar is het vertrouwen weg na het vreemdgaan. Misschien wil je er direct een punt achter zetten. Hoe dan ook, je relatie verkeert in een crisis toestand. Er zijn partners die er alsnog voor kiezen om verder te gaan, maar niet goed weten hoe ze dit moeten aanpakken. In dat geval is het belangrijk om je meerdere dingen af te vragen:
- Kun je jouw partner vergeven voor zijn/haar daden?
- Toont de overspelige partner berouw en wilt deze alsnog verder met jullie relatie?
- Wil je tijd en aandacht investeren in een relatie die voor nu al gedoemd voelt?
Als je tijdens een crisis toestand een besluit wilt maken zal deze vaak impulsief genomen worden. Door alle emoties is het niet mogelijk om nog helder na te denken. Wij raden dan ook aan om eerst even diep adem te halen en afstand te nemen van elkaar. Praat op een later moment rustig met elkaar en zet alle punten op een rij. Neem geen overhaaste beslissingen waar je misschien later spijt van krijgt.
Verwerken van overspel
Na overspel is het belangrijk dat je jezelf de tijd gunt om dit te verwerken. Dit is belangrijk als je de relatie een tweede kant wilt geven, maar ook als je er een definitieve punt achter wilt zetten. Het verwerkingsproces zorgt ervoor dat jij je weer prettiger in je voelt, al het verdriet achter je kunt laten en vol goede moed een nieuwe relatie kunt aangaan of om de oude te herpakken. Vaak spelen rauwe emoties een belangrijke rol. Je moet accepteren dat je je partner misschien niet kon geven wat hij/zij nodig had en dat jullie relatie niet zo goed was als gedacht. Dit is lastig en vraagt om veel tijd en aandacht. Pas als je alles hebt kunnen verwerken, kan je dit ook een plaatsje geven.
Vertrouwen herwinnen
Willen jullie er samen uitkomen? Dan zal het een zware weg vol obstakels worden om het beschadigde vertrouwen te herstellen. De ontrouwe partner kan hier een belangrijke rol in spelen. Hij/zij kan bijvoorbeeld van tevoren melden waar hij naar toe gaat en met wie. Ook kunnen jullie afspreken dat mobieltjes altijd voor de ander zichtbaar mogen zijn. De bewegingsvrijheid en privacy van de ontrouwe partner zal hiermee in het geding komen. Dit is echter wel nodig om het vertrouwen te herstellen. Het kan ook heel verstandig zijn om in relatietherapie te gaan. Zo kunnen jullie beiden verwerken wat er gebeurd is en tips krijgen om dit in de toekomst te voorkomen. Dankzij relatietherapie kan jullie relatie hier alleen maar sterker uitkomen