
Mantelzorg is een geheel nieuw begrip in de zorgwereld. Eigenlijk is dat pas sinds ontstaan sinds de enorme tekorten in de zorg. Mensen werden genoodzaakt om zelf voor hun ouders, partner of kinderen te zorgen. Inmiddels is het een veel voorkomende taak. Dat betekent echter niet dat het gemakkelijk is. Het kost veel tijd en energie om de zorg voor een extra hulpbehoevend familielid te dragen. Zeker naast je huidige werkzaamheden. Loop je tegen tal van praktische zaken aan en merk je dat je het mentaal slecht trekt? Dan zijn hier vijf tips om de zorg hopelijk iets makkelijker te maken.
Schakel alle hulp in die je kunt vinden
Het lijkt misschien alsof je overal alleen voor staat, maar er is vaak meer hulp mogelijk dan je denkt. Schroom je niet om naar de verschillende mogelijkheden te vragen. Huishoudelijke hulp Rotterdam kan bijvoorbeeld al enorm veel verschil maken. Zo worden veel huishoudelijke taken al uit handen genomen en hoef je je enkel nog op het zorgstukje te focussen. Dat lijkt misschien weinig, maar kan een wereld van verschil maken.
Vraag bij de dienstdoende arts en gemeente na waar je mogelijk recht op hebt. Dit is in de meeste gevallen afhankelijk van de medische indicatie. Weet je niet zeker of je in aanmerking komt voor huishoudelijke ondersteuning, maar zal dit je wel enorm helpen? Dan is het in sommige gevallen ook mogelijk om dit als particulier te regelen en hier zelf voor te betalen. Wees je wel bewust van de bijkomende kosten.
Verlofregelingen
Wist je dat je als mantelzorger ook in aanmerking kan komen voor bepaalde verlofregelingen? Hier heeft iedere werknemer recht op. Wel kan het per cao verschillen welke afspraken er zijn gemaakt. Als er niets in de cao staat opgenomen, geldt de minimale wettelijke regeling. Zijn er wel afspraken gemaakt? Dan staan deze altijd boven de wettelijke regeling. Zelfs als de wettelijke regeling eigenlijk gunstiger zal zijn. Lees de cao zorgvuldig na of vraag hiernaar bij de afdeling Personeelszaken. Zo weet je precies waar je aan toe bent.
Houd er ook rekening mee dat je er niet altijd kan zijn. Er kan ook onverwachts iets gebeuren waardoor je (tijdelijk) niet meer aanwezig bent. Dan is het belangrijk dat er ook sprake is van een B-plan. Iets waardoor jouw dierbare geen risico loopt als dit gebeurt.
Praat erover
Mantelzorg is niet iets waar je voor getekend hebt. Hier gaat ongelooflijk veel werk in zitten. En ondanks dat je dit met alle liefde doet, kan dit je wel letterlijk opbranden. Daardoor bestaat de kans dat je mentaal steeds minder goed in je vel gaat zitten. Het is dan ook goed om te blijven praten. Met dierbaren in je omgeving, maar ook met deskundigen. Merk je dat je met veel negatieve gevoelens rondloopt? Geef dit dan aan bij je huisarts. Wellicht kunnen er eventueel andere maatregelen worden getroffen zodat jouw dierbare thuis kan blijven wonen en er toch heel wat zorg van jouw schouders wordt gehaald.