Het verschil tussen geroosterde en ongebrande noten 0

Het verschil tussen geroosterde en ongebrande noten

Noten zijn gezond. Daar zijn de meeste mensen het inmiddels wel over eens. Het is niet voor niets dat in de meeste diëten een handje noten als een gezond tussendoortje wordt gezien. Maar hoe gezond zijn noten nu écht?

Wie in de supermarkt op zoek gaat naar noten, komt al gauw tot de conclusie dat het aanbod reuze is. Macademia’s, walnoten, pistaches, amandelen, cashewnoten, pinda’s en ga zo maar door. En naast al deze verschillende soorten kan je ook nog kiezen uit gebrande- of ongebrande noten. Geroosterd of niet geroosterd. Waar kies je dan voor? En zijn er ook nog verschillen tussen geroosterde noten en ongebrande noten als het gaat om gezondheidsvoordelen?

Geroosterde noten

Met geroosterde noten worden alle noten bedoeld die enkel door hete lucht zijn geroosterd. Hier is dus geen olie of vet bij gebruikt. Meestal worden ze enkel in de pan of oven geroosterd. Vaak wordt er dan ook wel gesproken van dry-roasted. De meningen zijn verdeeld over de vraag of rauwe genoten gezonder zijn dan geroosterde noten én andersom. Zo zijn sommige mensen van mening dat bij noten die te lang geroosterd zijn ook een aantal belangrijke voedingsstoffen verloren gaan. Hierdoor kunnen geroosterde noten minder gezond zijn dan rauwe noten. Dit is echter lang niet altijd het geval en heeft er met name mee te maken hoe lang de noten geroosterd zijn.

Wanneer je zeker wilt weten dat er geen belangrijke voedingsstoffen verloren gaan, dan kan je er ook voor kiezen om rauwe noten te kopen en deze zelf te roosteren in een koekenpan. Zo kan je de temperatuur goed in de gaten houden. Daarnaast is het ook slim om de noten bij een specialist in noten aan te schaffen en niet bij een supermarkt. Zo weet je zeker dat je enkel de beste kwaliteit kunt verwachten.

Als noten op lage temperatuur gedurende een korte tijd geroosterd worden, dan zal er qua voedingsstoffen weinig verschil zitten tussen rauw en geroosterde noten.

Geroosterde noten

Rauwe noten

Liefhebbers van zogenaamde superfoods geven meestal de voorkeur aan rauwe noten. Dit omdat deze noten volgens hun over de meeste voedingsstoffen beschikken. Toch wordt deze bewering niet wetenschappelijk ondersteund. Het klopt inderdaad dat sommige voedingsstoffen verloren kunnen gaan door een verkeerde bereiding, maar over het algemeen zullen noten hier niet aan blootgesteld worden. Dit geldt enkel wanneer er bij zeer hoge temperaturen geroosterd of gebrand wordt, maar dit wordt echt maar zelden gedaan. Noten geroosterd of rauw leveren dus dezelfde effecten op onze gezondheid.

Daarnaast kleeft er ook nog een klein risico aan het eten van rauwe noten. In zeldzame gevallen kunnen zij namelijk besmet zijn met salmonella. Dit kan voor mensen met een zwakke gezondheid zeer schadelijk zijn. Ook in de zwangerschap wil je liever niet besmet raken. Daarnaast is er ook een wetenschappelijk onderzoek geweest waaruit bleek dat geroosterde noten beter verteerd kan worden door het lichaam en voedingsstoffen daardoor ook effectiever zullen worden opgenomen.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *