Wat is er nou lekkerder dan een milkshake? Zeker op een warme dag gaat er niets boven een heerlijke koele milkshake. Een nadeel van milkshakes is alleen dat ze nou niet bepaald gezond zijn. En dan hebben we het over de milkshakes die je kunt halen bij de fastfood restaurants of bij het cafetaria bij je in de buurt. Bij het bereiden van milkshakes wordt gebruik gemaakt van ijs die het liefst zo romig mogelijk is. IJs wat romig is, is hoog in verzadigde vetzuren. Maar dat is nog niet het ergste. Dit ijs zal vooral rijk aan toegevoegde suikers zijn. En alsof dat nog niet erg genoeg is wordt er vaak ook nog een suikerrijke siroop gebruikt om jou milkshake een smaakje te geven. Wil je er graag een gezonde leefstijl op na houden dan kan je dan ook beter maar niet te vaak toegeven aan de verleiding van een milkshake. Tenzij je gebruik maakt van gezonde milkshake recepten om zelf je verantwoorde milkshakes te maken natuurlijk.
In dit artikel zullen we bespreken hoe een gezonde milkshake gemaakt kan worden zodat je zonder schuldgevoel kunt genieten van deze heerlijke koele traktatie.
De gezonde milkshake
Een milkshake hoort natuurlijk koel te zijn. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van ijs. Dit zorgt voor een lekker romige textuur. Een milkshake moet je dan ook snel opdrinken, als je deze lang laat staan dan smelt het ijs en krijg je een waterig en zoet melkdrankje. Niet echt de bedoeling.
Om zelf een gezonde milkshake te maken heb je een keukenmachine nodig die je ingrediënten tot een mooi glad geheel kan mixen. Dit kan bijvoorbeeld een blender zijn. Het is belangrijk dat je blender krachtig genoeg is om de ingrediënten goed fijn te malen en te mengen tot een mooi glad geheel. Het is natuurlijk niet fijn als je rietje verstopt raakt met allerlei klontjes. Een goede milkshake is dik en romig maar niet zo dik dat deze niet meer door een rietje te drinken is.
Heb je geen blender en je wilt gaan experimenteren met zelf gemaakte milkshakes dan zou je het kunnen proberen met een staafmixer. Dit is echter niet ideaal, maar kan volstaan om het mee te gaan proberen.
Willen we een gezonde milkshake maken dan is het belangrijk om weg te blijven bij de toegevoegde suikers en te veel verzadigd vet.
In plaats van bolletjes ijs kan je gebruik maken van ingevroren banaan bij het maken van de gezonde milkshake. Je kunt banaan in partjes snijden en deze minimaal 4 uur in de vriezer leggen. Banaan is zoet dankzij natuurlijke suikers en het geeft een mooie romige textuur aan de milkshake. Als vloeistof kan je gewone melk gebruiken maar als je minder vet in je milkshake wilt dan kan je ook prima gebruik maken van een plantaardige melkvervanger.
Voor het maken van een vanille milkshake kan je gebruik maken van een paar druppeltjes vanille extract. Dit kan je gewoon kopen in de supermarkt op de afdeling met de bak spullen.
Voor een gezonde chocolade milkshake maak je gebruik van rauwe cacaopoeder. Rauwe cacaopoeder bevat extreem veel antioxidanten, meer dan welk ander voedingsmiddel dan ook. De antioxidanten zijn bewaard gebleven omdat de cacaopoeder niet is verhit. Normaal gesproken zou een groot deel van de antioxidanten bij de bereiding van chocolade verloren gaan door verhitting.
Wil je een aardbeien milkshake dan maak je natuurlijk het beste gewoon gebruik van verse aardbeien. Deze zijn van nature zoet dankzij de fruitsuikers en aardbeien zijn bijzonder rijk aan vitamine C.
Je kunt ook kokosmelk invriezen om als basis te gebruiken voor je gezonde milkshake. Dit is suikervrij maar bevat wel verzadigde vetzuren. Het mooie van kokos is, is dat het verzadigd vet bevat die juist gezond zijn. Het type vetzuren in kokos betreffen middel lange keten vetzuren. Dit type vetzuren worden direct door de lever omgezet in energie en niet opgeslagen in de vorm van lichaamsvet. Dit is ook de reden waarom kokosvet gezond is terwijl het verzadigd vet bevat.
Verder kan je natuurlijk ook een plantaardige melk invriezen om te gebruiken als basis voor je milkshake. Als je een beetje gaat zoeken in het vriesvak van je supermarkt dan zal je daar ook enkele soorten ijs aantreffen die redelijk gezond te noemen zijn. Dit zijn dan soorten ijs die plantaardig zijn of gemaakt zijn met zoetstoffen in plaats van grote hoeveelheden suiker. Deze soorten ijs (we willen hier geen merken noemen) lenen zich goed als basis voor een gezonde milkshake.
Verder kan je heel creatief zijn met het maken van je milkshake. Zolang je maar gezonde ingrediënten gebruikt en je milkshake lekker is, is het goed. We zullen je hier nog een aantal ideeën geven ter inspiratie. Je kunt pindakaas gebruiken als je een milkshake die eiwitten bevat en mineralen. Zeker voor sporters kan de toevoeging van een eetlepel pindakaas uitkomst bieden voor het herstel na een training.
Je kunt stukjes fruit invriezen om in je milkshake te gebruiken. Ook kan je in de supermarkt stukjes ingevroren fruit kopen. Dit is zeker handig omdat je dan altijd fruit binnen handbereik hebt voor het geval je behoefte krijgt aan zo’n heerlijk koele milkshake. Geschikte fruitsoorten voor in je gezonde milkshake zijn perzik, ananas, mango, banaan, blauwe bessen (erg gezond) en bramen.
Mocht je je milkshakes wat zoeter willen maken zonder suiker te gebruiken dan kan je dit het beste doen door er stevia aan toe te voegen. Stevia is een natuurlijke zoetstof die geen nadelige effecten op de gezondheid heeft.