Een hond adopteren of toch een puppy kopen? De voor- en nadelen op een rijtje!  0

Hond adopteren

Een trouwe viervoeter, het is iedereen aan te raden! Een hond geeft niet alleen enorm veel liefde, maar is ook nog eens goed voor zowel de mentale- als de fysieke gezondheid. Je komt meer buiten, er is altijd iemand blij om je te zien en ze beuren je op als je even niet lekker in je vel zit. Misschien twijfel je al jaren over de aanschaf van een eigen hond, maar zit je al ontzettend lang met twijfels. Of heb je al jaren een hond gehad en is die plotseling overleden en ben je je nu aan het oriënteren om nog zo’n lieverd in huis te halen.

Ongeacht de reden, wanneer je een hond zoekt zal je voor enorm veel verschillende keuzes komen te staan. Misschien wel de belangrijkste: kies je ervoor om een hond te adopteren of om een puppy te kopen? 

Hond adopteren: de voor- en nadelen op een rijtje 

In Nederland zijn er ontzettend veel herplaatsing honden. Dit zijn honden die door hun eigen baasje om wat voor reden dan ook niet meer verzorgd konden worden en daarom herplaatst worden bij een nieuw gezin. De vraag of je moet gaan adopteren of kopen is een heel groot dilemma. Wanneer we kijken naar het belang van de hond, dan is een hond adopteren verreweg de beste keuze. Dit doe je namelijk voor de hond. Om hem of haar een goed, nieuw leventje te bieden. Puppy’s zullen altijd wel verkocht worden. Een goede herplaatsing is niet voor iedere hond even vanzelfsprekend.  

Bovendien heeft het adopteren van een hond ook een aantal grote voordelen. Zo zullen deze honden in de meeste gevallen al goed afgericht en zindelijk zijn. Daardoor hoef je hier nog maar weinig tijd aan te besteden. Het meeste werk gaat zitten in het creëren van een vertrouwensband, het opbouwen van de liefde tussen jullie twee. Maar zolang je rustig te werk gaat en voldoende de tijd neemt om hem of haar te leren kennen, moet dit zeker goed komen. 

Adopteer een hond is natuurlijk makkelijk gezegd. Zeker omdat niet alle verhalen even rooskleurig zijn. Honden komen niet altijd geheel zonder reden in het asiel terecht. Sommigen hebben de nodige problemen, waardoor het bijna onmogelijk was om ze thuis te houden. Er zijn ook honden met een verschrikkelijke voorgeschiedenis, waardoor ze heel veel tijd en aandacht vragen. Zorg er daarom bij het adopteren van een hond wel voor dat je hier meer over te weten komt. Zo sta je niet plotseling voor verrassingen te staan. 

Puppy kopen: voor- en nadelen 

Wanneer je ervoor kiest om toch een hond te kopen, dan zal je deze waarschijnlijk al erg jong in huis hebben. Meestal mogen puppy’s tussen de 8 en 12 weken na geboorte het nest verlaten en met je mee. Het beste is om een puppy te kopen uit een nestje bij particulieren. Deze groeit op in de huiselijke sfeer en de ouders zullen aanwezig zijn. 

Als je zelf genoeg kennis hebt van puppy’s, dan zal het opvoeden waarschijnlijk geen groot probleem vormen. Als beginner zal je toch wel een beetje moeten wennen. Een puppy heeft bijna vergelijkbaar met een nieuwe baby alle aandacht nodig. Je bent continu bezig om hem of haar te trainen in zindelijkheid en gehoorzaamheid. Een puppy vergt dus ongelooflijk veel tijd. Bovendien kom je ook voor een aantal extra kosten te staan. De inentingen pup komen namelijk voor jouw rekening. Bovendien zal je ook verschillende keren nog op voer moeten overstappen. Goed om rekening mee te houden dus. 

Natuurlijk heeft een pup kopen ook enorme voordelen. Het is prachtig om jouw kleine puppy op te zien groeien tot een geweldige hond. Om hem van jongs af aan te kennen en zo een ijzersterke band op te bouwen. Dat is iets wat je maar een paar keer in je leven kunt meemaken. Iets om te koesteren dus. 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *